Wat is homeopathie

Geen symptoomonderdrukking

Vaak laten klachten zich wel tijdelijk onderdrukken door reguliere medicijnen. Dan ontstaat er een soort van 'schijngezondheid'. De hoofdklacht is wel verdwenen, maar er ontstaan bijna ongemerkt allerlei kleine klachtjes: niet lekker in je vel zitten, af en toe hoofdpijn, wat voetschimmel, een traanoog. Als de gezondheid op een gegeven moment flink onder druk komt te staan, bijvoorbeeld door een ingrijpende gebeurtenis, of een hormonale verandering, dan kunnen de oude klachten plotseling weer in alle heftigheid terugkomen. Vaak zelfs nog heftiger dan er voor.

Soms ook op een hele andere manier, op een dieper niveau. Het lijkt dan alsof de nieuwe klacht niks met de oude heeft te maken, het zit immers op een andere plek? Maar het zijn allemaal uitingen van dezelfde verstoring. Dit zie je vaak gebeuren bij het onderdrukken van huidklachten, daarna onstaan regelmatig luchtwegklachten. Zolang een klacht nog op de huid, dus aan de buitenkant zit, is dit erg hinderlijk, maar kan het weinig kwaad. Een voortschrijdende ziekte zie je bijvoorbeeld daarna naar de slijmvliezen, vervolgens naar de gewrichten en uiteindelijk naar de organen gaan.

Geen bijwerkingen

Als onze afweer niet optimaal functioneert dan heeft het de neiging om klachten 'eigen' te maken, oftewel de klacht wordt chronisch. Het afweersysteem reageert simpelweg niet meer op de klacht, het doet er niks aan. In de homeopathie gaan we het afweersysteem dan prikkelen, we proberen het wakker te schudden zodat het weer gaat reageren.

Dit gebeurt door de totale patiënt in kaart te brengen en daarbij middelen te zoeken die zoveel mogelijk overeenkomen met het totale ziekteproces. De geselecteerde middelen zouden bij een gezond persoon juist precies deze klachten oproepen. Dit betreft de natuurwetmatigheid dat stoffen die bij een gezond mens bepaalde ziekteverschijnselen kunnen opwekken, in een minuscule dosis iemand met dezelfde symptomen kunnen genezen.

Dus we geven de middelen aan een persoon die deze klachten al heeft, alleen herkent zijn afweer ze niet meer, want ze waren 'eigen' geworden. Als we de specifiek geselecteerde middelen toedienen komen ze echter van buitenaf en daarom roepen ze wel een reactie op van het afweersysteem. Het gaat reageren op deze 'kunstmatige ziekte' van buitenaf die precies lijkt op zijn eigen (natuurlijke) ziekte die al eigen geworden was. In deze reactie ruimt het niet alleen de 'kunstmatige' homeopathische ziekte op, maar neemt het ook de eigen natuurlijke ziekte daarin mee.

Zodra de toediening van de homeopathische 'ziekte' wordt gestopt, stopt ook de reactie van de afweer en daarom hebben homeopathische middelen geen blijvende bijwerkingen. Homeopathische middelen manipuleren dus niet in ons lichaam, ze nodigen het lichaam uit zichzelf te herstellen. Ze geven alleen een prikkel van buitenaf, het echte werk doet uw lichaam zelf.

Maatwerk

Onze afweer zal normaal gesproken altijd de balans bewaren en daarom zorgen dat we herstellen van een aandoening of weer verder kunnen na ingrijpende gebeurtenissen. Door verschillende omstandigheden lukt dit soms niet meer, of slechts ten dele. Eerdere ziektes en omstandigheden, langdurig medicijngebruik, aangeboren gevoeligheden spelen hierin, samen met wat u van uw (voor)ouders heeft geërfd, een belangrijke rol.

Om een passende homeopathische behandeling te kunnen geven, worden al deze factoren in kaart gebracht en worden aan de hand daarvan de aangewezen middelen geselecteerd. Ieder mens is anders en vraagt een eigen benadering, homeopathie is daarom maatwerk.