Overslaan en naar de inhoud gaan
Groene Hart Homeopathie
Home
Anneke v/d Wel
Homeopathie
Wat is homeopathie
Wanneer naar een homeopaat
Veel gestelde vragen
Praktijk
Vragen eerste consult
Tarieven en Vergoedingen
Contact
U bent hier
Home
›
Homeopathie
› Veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen
Waar worden homeopathische middelen van gemaakt?
Meestal is het basismateriaal van homeopathische geneesmiddelen van plantaardige, dierlijke of minerale herkomst. Alle middelen zijn op hun werkzaamheid getest op mensen, niet op dieren. Uit het basismateriaal wordt eerst een oertinctuur bereid. Deze wordt vervolgens gepotentieerd, dat wil zeggen: volgens een specifieke methode verdund en geschud. Dit verdunnen en schudden gebeurt in stappen van 1 op 10 (D-potenties), 1 op 100 (C- of K-potenties) of 1 op 50.000 (LM- of Q-potenties). Achter de Latijnse naam van het geneesmiddel staat de verdunning, bijvoorbeeld Arnica D3. Homeopathische geneesmiddelen worden in reukdosering, druppel-, korrel- of tabletvorm gegeven.
Klopt het dat je klachten altijd eerst erger worden na het innemen van een homeopathisch middel?
Nee, dit is zeker niet de bedoeling. Het is de kunst om de dosering precies af te stemmen of de heftigheid van de klachten en de gevoeligheid van de patiënt. Bij een verergering van de klachten is het raadzaam om contact op te nemen met uw behandelaar, omdat wellicht de dosering niet helemaal juist is afgestemd.
Klopt het dat er in sommige homeopathische middelen niks meer van de oorspronkelijke grondstof zit?
Het klopt inderdaad dat bij homeopathische middelen in een hoge potentie de oorspronkelijke grondstof niet meer aantoonbaar is met onze huidige onderzoeksmethodes. Homeopathische middelen worden gepotentieerd, dit is verdunnen én schudden. Hoe werkt dit dan? Einstein gaf al aan dat materie bestaat uit energie, dat de delen van het energieveld daar zo dicht op elkaar zitten dat ze zichtbaar zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval met ons stoflichaam. Andere delen zitten verder uit elkaar en zijn niet zichtbaar, bijvoorbeeld onze afweer. Als een homeopathisch middel wordt gepotentieerd wordt een dicht energieveld (de grondstof) eigenlijk omgezet in een minder compact energieveld dat in staat is het energieveld van de mens (zijn afweer) te beïnvloeden. Tegenovergesteld aan ons overwegend materialistisch denken dus. Maarja, zoals Einstein ook al zei: "if at first the idea is not absurd, then there is no hope for it".
Wat is het verschil tussen een klassiek homeopaat en andere vormen van homeopathie?
Een klassiek homeopaat kijkt vooral naar het gehele proces dat vooraf is gegaan aan de klacht en brengt dat in kaart en schrijft middelen voor op zowel het proces als de klacht. Er zijn ook vereenvoudigde vormen van homeopathie, namelijk complex homeopathie en klinische homeopathie. Onder complex homeopathie vallen de meeste middelen die bij de drogist verkrijgbaar zijn. Er worden dan verschillende middelen met affiniteit tot een bepaalde klacht samengevoegd in een lage dosering. Deze middelen kunnen bij acute klachten verlichting geven, maar de ervaring is dat de klachten eerder terugkeren wanneer langdurig gebruik noodzakelijk is. In de klinische homeopathie worden homeopathische middelen voor afzonderlijke klachten gegeven. Bijvoorbeeld een middel voor hoofdpijn, een ander middel voor spijsverteringsstoornissen en weer een ander middel voor aandoeningen van de luchtwegen. Hierbij wordt de klachtgerichte benaderingswijze van de reguliere geneeskunde gehandhaaft, maar in plaats van reguliere middelen geeft men homeopathische middelen.
Wat is het verschil tussen een klassiek homeopaat en een arts voor homeopathie?
Zowel artsen voor homeopathie als klassiek homeopaten hebben een opleiding in de klassieke homeopathie gevolgd. Een belangrijk verschil is dat artsen de universitaire opleiding geneeskunde hebben voltooid. Een homeopathisch arts is daarom ook bevoegd om een medische diagnose te stellen en kan naast een homeopathische behandeling ook een reguliere behandeling inzetten. Een klassiek homeopaat zal u voor het stellen van een diagnose doorverwijzen naar uw huisarts.
Kan ik een homeopathisch middel veilig naast reguliere geneesmiddelen gebruiken?
Ja, homeopathische geneesmiddelen die niet laag gedoseerd zijn, kunnen heel goed naast andere, reguliere geneesmiddelen gebruikt worden. Ze kunnen zelfs meehelpen om de bijwerkingen van reguliere medicijnen te verminderen. Als de homeopathische middelen eenmaal aanslaan, kan het zijn dat het gebruik van reguliere medicijnen verminderd en in sommige gevallen zelfs gestopt kan worden. Doe dit echter altijd in overleg met de arts die de medicijnen heeft voorgeschreven. Het is van groot belang is dat u met uw arts of klassiek homeopaat spreekt over uw zorgprogramma en medicijngebruik, waardoor de behandelaar volledig op de hoogte is.
Hoe snel werkt een homeopathisch middel?
Vooral bij acute klachten kan een juist gekozen middel zeer snel (binnen enkele minuten tot enkele uren) werken. Indien een middel bij acute klachten geen verbetering geeft, is niet het juiste middel gekozen. Bij chronische aandoeningen kan er met een passend middel ook vrij snel een gunstige reactie zijn, maar het kan ook zijn, dat pas na een aantal weken verbetering optreedt. Het totale genezingstraject duurt wel beduidend langer dan bij een acute klacht. Dat kan variëren van enkele maanden tot jaren. Soms kan het even duren voordat het juiste middel gevonden is. Ook komt het voor dat gedurende het genezingsproces een of meerdere keren van middel moet worden gewisseld. Wel zult u merken dat uw energieniveau geleidelijk verbetert en dat u meer in balans komt. Over het algemeen geldt: Hoe langer de periode waarin de klachten zich hebben opgebouwd, hoe langer het duurt voordat de klachten verholpen zijn.
Heb ik een verwijzing van de huisarts nodig?
Nee, voor een bezoek aan een klassiek homeopaat is geen verwijzing van de huisarts nodig. U kunt zó een afspraak maken. U kunt altijd uw (huis)arts informeren dat u ook homeopathisch behandeld wordt. Hoewel nog niet alle (huis)artsen hiervoor openstaan, raken steeds meer artsen bekend met de vele mogelijkheden van homeopathie. Een groeiend aantal artsen werkt naast de reguliere geneeskunde als homeopathisch of complementair arts.
Waarom duurt een eerste homeopathisch consult zo lang?
Tijdens een consult kijkt een homeopathisch behandelaar niet alleen naar de klacht waarvoor u komt, maar met name naar het proces dat vooraf is gegaan aan de klacht en naar u als mens in zijn geheel (lichaam en geest). Daarom duurt een eerste consult langer dan een consult bij een huisarts of specialist. Zo'n eerste consult kan al gauw 1 à 2 uur duren. Deze tijd is nodig om een compleet beeld te krijgen van uw gezondheidstoestand en persoon. Een eventueel vervolgconsult zal aanzienlijk korter duren.
Wordt homeopathie vergoed?
Homeopathische behandelingen worden over het algemeen (gedeeltelijk) vanuit de aanvullende zorgverzekering vergoed. Dit is per zorgverzekeraar verschillend en is afhankelijk van de aanvullende verzekering die u heeft afgesloten. Een homeopathische behandeling komt niet ten laste van uw eigen bijdrage. De meeste zorgverzekeraars stellen als voorwaarde dat de homeopathisch behandelaar is aangesloten bij een officieel erkende beroepsvereniging zoals bijvoorbeeld de NVKH (Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten), de AVIG (Artsenvereniging Voor Integrale Geneeskunde), of NWP (Nederlandse Werkgroep Praktizijns in de Natuurlijke geneeskunst). Voor de juiste vergoedingsbedragen en informatie over de aangesloten beroepsverenigingen kunt u het beste uw zorgverzekeraar raadplegen.
Werkt homeopathie ook voor dieren?
Ja, homeopathie kan bij dieren uitstekend worden toegepast. Veel klachten kunnen homeopathisch worden behandeld. Klachten waarmee men bij een homeopathisch-werkende dierenarts komt, zijn onder meer huidproblemen, blaasproblemen, maag-darmproblemen en problemen van het bewegingsapparaat. Ook acute klachten kunnen behandeld worden met homeopathie. Ook in de veehouderij ontdekt men steeds meer voordelen van homeopathie, vooral nu de antibioticaresistentie een groeiend probleem vormt. Homeopathie biedt hiervoor uitstekende alternatieven.
Wat is homeopathie
Wanneer naar een homeopaat
Veel gestelde vragen